TAC.social

TAC.social

TACvocacy. Gândim înainte să vorbim

Status: Fundraising

România are o legislație excepțională dedicată animalelor. Ea a apărut fie ca obligație de îndeplinit în mediul politic și legislativ european, fie ca reacție la întâmplări nefericite în care au fost implicați oameni și câini. Din păcate, această legislație a rămas un conținut formal și nu a devenit un instrument cunoscut și activ. Adică, legile nu se aplică. 

Victimele acestei realități sunt animalele, banii publici și sănătatea publică. Se cheltuie enorm din bugetele comunităților pentru activități incoerente, precare și violente, în timp ce calitatea vieții animalelor de companie rămâne la același nivel rușinos și inacceptabil pentru țările europene. Neștiută, ridiculizată sau prost înțeleasă, stă alături trauma oamenilor care suferă pentru suferința animalelor. 

[ Show more ]

0 RON

Sumă:

0

Galantomi:

0

Donații:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

TACvocacy e programul TAC de advocacy pentru animale de companie. Echipa de advocacy e formată din Anca Georgescu și Alexandra Toma, ca ofițer de advocacy voluntar. Împreună, ele se concentrează asupra inițiativei #scrisorileTACpentrufapte, care are deja rezultate importante. În 2018, Anca a primit premiul EU Dog & Cat Alliance, pentru activitatea TAC împotriva comerțului online cu câini. 

CÂȚI BANI NE TREBUIE

Între 20.000 și 50.000 lei într-un an. Pentru a scoate munca de advocacy din abstractul în care ea se află de obicei, am făcut o listă simplă a activităților concrete care înseamnă advocacy și am alăturat resursele de care e nevoie, pentru ca oricine să înțeleagă care sunt costurile acestei munci, de obicei nevăzute. Nu putem munci fără sprijinul dumneavoastră, de aceea vă invităm să deveniți donatori.

Având acești bani, nu vom mai fi nevoiți să rupem din fondurile activității noastre medicale, dedicată animalelor singure. Dacă știm că avem un buget distinct pentru advocacy, putem dezvolta o echipă care să lucreze doar pentru drepturile animalelor, așa cum am dezvoltat echipa medicală. În advocacy, banii aduc mobilitate, sincronizare cu realitatea, competență și voce auzită. Adică, rezultate. În 2018, Anca a primit premiul EU Dog & Cat Alliance, pentru activitatea TAC împotriva comerțului online cu câini. 

Activitatea de advocacy pentru animale a organizației noastre a început la propunerea Ancăi Georgescu și a fost acceptată unanim și dorită asumat de toată echipa TAC. Așa am devenit prima organizație de medici veterinari români care face, oficial, advocacy pentru animale. Am pornit de la credința că medicina veterinară socială rezolvă efectele unor probleme cronice, dar nu acționează asupra cauzelor acestor probleme, pe care noi le descriem astfel:

⚫ lipsa istorică de educație și informare a comunității largi;

⚫ precaritatea domeniului Bunăstare animală în lumea academică și profesională românească;

⚫ ignoranța și ignorarea legislației naționale și europene de protejare a animalelor;

⚫ lipsa de competență, imaturitatea profesională, lipsa de informare elementară și-sau corupția autorităților naționale din domeniu; autoritatea publică supremă a domeniului Bunăstare animală în România este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cu direcțiile sale județene (DSV). Instituția este echivalentul unui minister și e condusă de medici veterinari. Cea mai mare parte a personalului este, de asemenea, formată din medici veterinari. Istoria ultimilor treizeci de ani a acestei instituții e marcată de nenumărate dosare penale, arestări și condamnări, activități îndoielnice sau evident greșite, anchete de presă care dezvăluie realități și practici inadmisibile etc.

⚫ standardele joase sau inexistente de etică profesională și responsabilitate în propria breaslă, cea a medicinei veterinare; Ca profesioniști ai medicinei veterinare suntem oameni competenți, de bună credință și care învață permanent. Nu am ales să creăm domeniul medicină veterinară socială ca să avem de lucru, ci tocmai ca să reducem cantitatea de lucru pe care realitatea îl impune. De aceea, am considerat că, pentru a fi egali cu noi înșine, trebuie să luptăm și împotriva tarelor care produc cazuistica noastră.

CE FACEM comunicare pentru educație, dialog și colaborare concretă cu instituții publice, organizații politice sau neguvernamentale, lucru alături de companii comerciale, muncă la nivel european, pe cont propriu sau ca membri ai EU Dog & Cat Alliance și OIPA.    

Aici veți putea vedea oricând ce facem cu banii, iar la https://issuu.com/talktotac prezentăm documentele TAC de advocacy, dar și corespondența cu autoritățile, contribuții la activitatea europeană de advocacy pentru animale ș.a.  

Inițiativele și temele TAC de advocacy

COMERȚUL ONLINE CU ANIMALE DE COMPANIE #scrisorileTACpentrufapte  

Cum am început. În 2017,în timpul pregătirii unei campanii medicale, am descoperit online anunțul unui medic veterinar local. Colegul nostru vindea, în fiecare an, puii câinilor săi, după monte intenționate, deși câinii nu au pedigri, deci monta e ilegală. Am cercetat în continuare și am descoperit mii de anunțuri de vânzare a câinilor, pe toate platformele online românești. Am înțeles că munca noastră medicală ne servește pe noi mai mult decât pe câini și că e nevoie să combatem cauza care ne aduce în campanii: înmulțirea ilegală și iresponsabilă a câinilor, o activitate care e susținută în cea mai mare măsură de mediul online, respectiv de magazinele virtuale care oferă vânzătorilor și cumpărătorilor instrumente simple, gratuite, cu o acoperire uriașă, pentru comerțul cu câini și pisici. Am conceput o scrisoare și am trimis-o celor mai multe platforme online românești de mică publicitate.  

MAI 2017 Primul succes. Scrisoarea, nerăspunsurile și răspunsul OLX Romania. Nici o instituție de presă nu a luat în seamă știrea noastră, așa că ne-am publicat-o singuri.  

IULIE 2017 (min 38 sec 25), mergeam la TVR Cluj ca să povestim despre primul succes al inițiativei: momentul în care platforma online OLX Romania a modificat secțiunea Condiții de utilizare, adăugând la ea textul de mai jos. Era prima oară când îl vedeam - la televizor, în legătură telefonică - pe domnul A. Stan, șeful departamentului Moderare și fraudă al OLX România, devenit, de atunci, partenerul de lucru și eroul nostru: «Anunturile [...] trebuie sa respecte OUG 155/2001 pentru aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, legea 60/2004 pentru ratificarea Conventiei Europene pentru protectia animalelor de companie, OUG 55/2002 pentru regimul de detinere a cainilor periculosi sau agresivi si orice restrictii impuse de ANSVSA sau de autoritatile locale.»  

IULIE 2018, și platforma Lajumate.ro răspundea scrisorii noastre, publicând sinteza TAC a obligațiilor unui proprietar de câine.